Witajcie,
Zgodnie z życzeniami kilku osób zaczynamy cykl przepisów na odchudzone, mniej kaloryczne dania. W kilku kolejnych postach pokażemy pomysły na przystawkę, danie główne oraz deser.:) Dzisiaj proponujemy Wam soczystego kurczaka w panierce, lecz nie będzie to zwykła, kaloryczna panierka z bułki tartej. Zastąpiłyśmy ją mąką kukurydzianą, która oprócz ciekawego smaku, nadaje potrawie ładny kolor. Porcja dla jednej osoby podana z surówką z czerwonej kapusty ma 290 kcal (przepis na surówkę pojawi się za kilka dni). Jeśli chcecie żeby danie było bardziej sycące, możecie podać kurczaka również z ryżem. A Wy jak „odchudzacie” swoje potrawy?
Zgodnie z życzeniami kilku osób zaczynamy cykl przepisów na odchudzone, mniej kaloryczne dania. W kilku kolejnych postach pokażemy pomysły na przystawkę, danie główne oraz deser.:) Dzisiaj proponujemy Wam soczystego kurczaka w panierce, lecz nie będzie to zwykła, kaloryczna panierka z bułki tartej. Zastąpiłyśmy ją mąką kukurydzianą, która oprócz ciekawego smaku, nadaje potrawie ładny kolor. Porcja dla jednej osoby podana z surówką z czerwonej kapusty ma 290 kcal (przepis na surówkę pojawi się za kilka dni). Jeśli chcecie żeby danie było bardziej sycące, możecie podać kurczaka również z ryżem. A Wy jak „odchudzacie” swoje potrawy?
*oryginalny przepis pochodzi z książki „Gotuj i chudnij”
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 białko jajka
40g mąki kukurydzianej (my dałyśmy więcej, ok 60g)
15g drobno startego sera (najlepiej parmezanu)
pół łyżki oliwy
szczypt pieprzu cayenne
sól, pieprz
1 duża pierś z kurczaka
1 białko jajka
40g mąki kukurydzianej (my dałyśmy więcej, ok 60g)
15g drobno startego sera (najlepiej parmezanu)
pół łyżki oliwy
szczypt pieprzu cayenne
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie kawałki tej samej wielkości.
1. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie kawałki tej samej wielkości.
2. W misce roztrzep lekko białko. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, parmezan, pieprz cayenne oraz sól i pieprz.
3. Zanurz każdy kawałek kurczaka w białku, a następnie obtocz w panierce z mąki i odłóż na talerz. Po obtoczeniu wszystkich kawałków rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez ok 6 minut z każdej strony, aż będzie złoty i chrupiący.
*kurczaka już na talerzu możesz pokropić sokiem z
cytryny, który nada potrawie ciekawy posmak i złagodzi ostrość pieprzu.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kurczaka w panierce. Jeśli nie lubicie pieprzu cayenne, lub jest dla Was za ostry, możecie go zastąpić swoją ulubioną przyprawą. Moja ocena: 9/10.
Basia: Jest to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kurczaka w panierce. Jeśli nie lubicie pieprzu cayenne, lub jest dla Was za ostry, możecie go zastąpić swoją ulubioną przyprawą. Moja ocena: 9/10.
Julka: Świetny pomysł na mojego ulubionego kurczaka.
Zdecydowanie jeszcze nie raz zagości w moim jadłospisie duży plus za fajną
panierkę. Moja ocena: 9,5/10.
pyszniutkie
OdpowiedzUsuńHaha, co to za ocena 9,5? :D Za co odjęłaś te pół punkta? Wygląda ekstra!!
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na jutrzejszy obiad : )
OdpowiedzUsuńMmm, to musi być super! Dzięki dziewczyny, za dietetyczne przepisy, teraz łatwiej będzie mi się zmobilizować do odchudzania. Tylko że już wyobrażam sobie tego kurczaka z jakimś sosem na bazie majonezu i śmietany :D.
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zrobić jakiś sos na bazie jogurtu naturalnego:) Będzie zdrowiej i mniej kalorycznie, a dzięki wykorzystaniu ulubionych przypraw również smak będzie pyszny:) pozdrawiamy:)
Usuń